Η σπιρομέτρηση είναι η πιο συχνή εξέταση που διενεργεί ο πνευμονολόγος. Γίνεται με τη βοήθεια του σπιρόμετρου, ενός ιατρικού μηχανήματος που μετράει την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία διέρχεται ο αναπνεόμενος αέρας από τους βρόγχους μας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαγνώσει εάν η διαδικασία της αναπνοής γίνεται με τρόπο φυσιολογικό ή εάν υπάρχει κάποια βλάβη. Είναι μία σύντομη και ανώδυνη εξέταση που διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά.
Πότε πρέπει να γίνεται η σπιρομέτρηση;
- Σε ασθενείς με επίμονο βήχα
- Στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου του αναπνευστικού και κυρίως σε καπνιστές άνω των 40 ετών
- Σε ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητικός έλεγχος)
- Σε άτομα με επεισόδια συριγμού (σφύριγμα κατά την αναπνοή ή ‘’γατάκια’’)
- Σε παιδιά, εφήβους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με γνωστή ή όχι αλλεργία που ταλαιπωρούνται εποχιακά από επεισόδια βήχα
- Σε ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού προκειμένου να ελέγχουμε την ανταπόκριση στην θεραπεία
- Σε ανθρώπους που ασχολούνται με επιβλαβή, για το αναπνευστικό σύστημα επαγγέλματα
Γενικά, είναι η πιο χρήσιμη διαγνωστική εξέταση για παθήσεις όπως το βρογχικό άσθμα και η Χ.Α.Π., διότι μπορούμε να διαγνώσουμε τα παραπάνω νοσήματα στα αρχικά τους στάδια και να χορηγήσουμε την κατάλληλη αγωγή ανακόπτοντας έτσι, πιθανή επιδείνωση αυτών των παθήσεων.
Πως γίνεται η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση προϋποθέτει τη συνεργασία του εξεταζομένου με τον Πνευμονολόγο, ο οποίος και θα εξηγήσει τη διαδικασία της εξέτασης, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά.
Αρχικά ο εξεταζόμενος τοποθετεί τα χείλη του σφικτά γύρω από το επιστόμιο του σπιρόμετρου και στη συνέχεια θα πρέπει διαδοχικά :
- Να εισπνεύσει όσο πιο βαθιά μπορεί
- Να φυσήξει δυνατά και γρήγορα τον αέρα
- Να συνεχίσει να φυσά συνήθως για το χρονικό διάστημα των 6 δευτερολέπτων
Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται για δύο ή τρεις φορές.
ΣΠΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Τα σύγχρονα σπιρόμετρα έχουν ειδικό λογισμικό για παιδιά, με αποτέλεσμα μέσω γραφικών παραστάσεων και σχεδίων να κάνουν την εξέταση εφικτή και ταυτόχρονα ευχάριστη για τα παιδιά. Έτσι, σπιρομέτρηση μπορούν να κάνουν και τα μικρά παιδιά, από 6 ετών και άνω, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για την έγκαιρη διάγνωση του παιδικού βρογχικού άσθματος, καθώς και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του παιδιού στη θεραπεία.